Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 22:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Marvels Told
PostNapisane: Śr mar 16, 2005 15:20 
Wiedźma

CRF napisał(a):
Marvels Told
May be played during the site phase by a character in another company, as if he were in the company resolving their site phase.

Chciałbym zauważyć że tu jest site phase. A to i tak bzdura do potęgi entej! Wszystko jest i tak legalnie, dopóki legalnie gracie - chodzi mi o to, że jeśli site phase Sage'a który rzuca Marvels Told jest przed Site Phase kompanii na której leży hazard permament-event, to nie ma przeszkód, żeby Marvels Told grać.
Nie można jednak (i kropka) dopuścić, żeby było tak, że site phase Sage'a już minął, a on tu nagle pojawia sie i rzuca Marvels Told na kogoś z innej drużyny. Bzdura kompletna.
W takim razie czemu nie ma odpowiedniego zapisku do Voices of Malice?

od razu mówię, że jak ktoś będzie ze mną grał to musi się stosować do pierwszej wymienionej przeze mnie sytuacji, bo to totalne pojechanie po zasadach. Czekam na waszą reakcję.

PostNapisane: Śr mar 16, 2005 16:01 
Warrior/Ranger/Sage

kfiadeg napisał(a):
CRF napisał(a):
Marvels Told
May be played during the site phase by a character in another company, as if he were in the company resolving their site phase.

Chciałbym zauważyć że tu jest site phase. A to i tak bzdura do potęgi entej! Wszystko jest i tak legalnie, dopóki legalnie gracie - chodzi mi o to, że jeśli site phase Sage'a który rzuca Marvels Told jest przed Site Phase kompanii na której leży hazard permament-event, to nie ma przeszkód, żeby Marvels Told grać.
Nie można jednak (i kropka) dopuścić, żeby było tak, że site phase Sage'a już minął, a on tu nagle pojawia sie i rzuca Marvels Told na kogoś z innej drużyny. Bzdura kompletna.
W takim razie czemu nie ma odpowiedniego zapisku do Voices of Malice?

od razu mówię, że jak ktoś będzie ze mną grał to musi się stosować do pierwszej wymienionej przeze mnie sytuacji, bo to totalne pojechanie po zasadach. Czekam na waszą reakcję.

Jestem "ZA" - podobniez moznaby robic z faza movement/hazard.
My zawsze gralismy tak, ze Marvela moze zagrac kazdy sage na co tylko chce i kiedy chce. To co proponuje Kfiad ma sens i troche zmniejsza potege tej (i tak wciaz poteznej) karty.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 16, 2005 17:45 
Warrior/Ranger/Sage

W sumie całkiem słuszny postulat. Mnie też denerwuje jak ktoś sobie ściąga wszystkie misternie rzucane przeze mnie Permanent-eventy.
Czyli co? W Movement/Hazard tylko w swojej kompanii a w site phase tylko dany sage w swojej, zgadza się?

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 16, 2005 18:52 
Warrior/Ranger/Sage

Gror napisał(a):
W sumie całkiem słuszny postulat. Mnie też denerwuje jak ktoś sobie ściąga wszystkie misternie rzucane przeze mnie Permanent-eventy.
Czyli co? W Movement/Hazard tylko w swojej kompanii a w site phase tylko dany sage w swojej, zgadza się?

Nie, nie , to chyba przegiecie w 2 strone.
Chcesz, zeby Halbarad i Ioreth wylecieli z gry na amen ? :)
Mysle, ze Kfiadkowi chodzilo o sytuacje taka:
Druzyna A (np. Saruman i Bilbo) idzie sobie z Rivendell do Lorien - nic zlego ich nie spotyka - doszli, w tym czasie Boromir z Mithril Coatem leci z Lorien do Wellinghallu zagrac Quickbeama. No i nagle dostaje Lure Of Nature - i w zwiazku z tym, ze Saruman i Bilbo juz swoja faze rozegrali to nie moga juz grac zadnych kart, wiec "Marvellowac" nie moga - Boromir ma 2 testy na 5-tkach.
W zasadzie to ta zmiana i tak niewiele daje o ile gracz bedzie ekipa "sage'owa" chodzic na koncu. Ale zawsze to cuś...

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 16, 2005 19:21 
Wiedźma

no chłopaki - wiedziałem że mnie zrozumiecie :D

"rzucać" Marvels Told - można wtedy kiedy można rzucać każdy inny resource. Natomiast zdejmować można nim wszystko tak jak jest napisane na karcie, o.

o to mi chodzi +/- :P

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 16, 2005 19:23 
Warrior/Ranger/Sage

kfiadeg napisał(a):

A ja to zrozumiałem jeszcze inaczej: że sage z innej kompanii, niż ta, której site phase jest rozstrzygana może zagrać MT, jakby był jej członkiem.
Po co to? Jest pewna szkoła grania, która twierdzi, że kompania nie może robić absolutnie nic, zanim nie wkroczy do site'u, nie tylko zagrywać czegoś "at site" ale w ogóle podejmować jakiejkolwiek akcji.
Pisałem o tym ze dwa razy, moim zdaniem to grube nieporozumienie. Przedstawicielom tej szkoły widać bardzo zabrakło Marvels Told, rzucanego przez sage'a z kompanii, która nie rozstrzygnęła swojej site phase i zaczęli robić wyjątki.
Dlaczego nie Voices of Malice? Nie wiem, może zakręcili się we własnych przepisach.
Marvels Told targetuje Long lub Permanent Event a nie postać, na której on się znajduje (w ogóle nie jest powiedziane, że musi ten event znajdować się na jakiejś postaci), tak że "a on tu nagle pojawia sie i rzuca Marvels Told na kogoś z innej drużyny" to też nieporozumienie.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 16, 2005 19:31 
Wiedźma

:) no to chyba kurde wszyscyśmy zgodni.
ten zapis w CRF unieważniamy, aby nie robić więcej nieporozumień. Tak? :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 16, 2005 23:19 
Warrior/Ranger/Sage

a ja sie nie zgodze
Marvels i Voices powinny zostac tak jak sa czy ze mozna je rzucic z 'nie-aktywnej' druzyny (nie wazne czy po czy przed ruchem) by zaingerowac w druzyne aktyalnie 'aktywna'
pamietajce ze caly bajzel z 'aktywnymi' druzynami i 'kto idzie pierwszy?' jest tylko dla tego aby gra byla bardziej przejzysta - wszystko dzieje sie jednoczesnie ale ze w ramach gry oznacaloby to chaos to zostalo podzielone (jedni dostaja stop klatke zebysmy przez chwile mogli sie skupic tylko na jednej - innej - druzynie)
wiec albo robimy na zasadzie ze Marvels i Voices moga byc rzucane tylko w obrebie danej druzyny (bo skad maja wiedziec co sie dzieje aktualnie z innymi? - telepatia, czy telefony komórkowe?; chyba ze mowa o hazardach globalnych) albo zostawiamy jak jest czyli kiedy chces kim chcesz na kogo/co chcesz
a jako short-event pamietajce ze mozna te karty zagrac równiez w end-of-turn phase (ale przed uzupelnieniem reki) jesli ktos by chcial
i pamietajce ze sage na którego druzyne został rzucony River (i nie tapnieto ranger'a) nie bedzie mógl rzucic Marvels'a czy Voice'ów w trakcie fazy site'u bo river zakazuje robienia czegokolwiek w fazie site'u

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 16, 2005 23:45 
Wiedźma

bez sensu

argumentacja stopklatki do mnie nie przemawia - w takim razie czemu w ogóle nie zaczniemy sobie rzucać resource'ów na wszystkich wszędzie naraz, a tylko robimy wyjątek dla Marvels Told (przypominam, że Voices of Malice nie uwzględniono w tym boskim CRF, ale to szczegół).

w takim razie czemu by nie rzucać spellów czarownikami na inną drużynę, albo wykorzystywać skillów z innych drużyn do zagrania jakiejś karty która powodowała by pomoc innej drużynie (choć tutaj przychodzi mi do głowy jedynie Sage, ew. Diplomat może...). Albo tych pod-skillów, typu "Can use sorcery".

i w takim razie jak wyjaśnić (metodą stopklatki?) że w CRF zanotowano ten "wyjątek" jedynie dla Site Phase? I czemu hazardów nie można rzucać na obie drużyny, skoro resourcy ewentualnie byłoby można?

ja mówię stanowcze "nie".

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 17, 2005 0:09 
Warrior/Ranger/Sage

to z rzucaniem z jednej druzyny na inna aktualnie ruszajaca sie moze jest przegieciem i moznaby to wywalic do smieci takie zagrywki, tu sprzeciwuw nie mam

natomiast to ze w fazie site'u tego nie moznaby bylo zrobic jest juz troszke nie najlepszym pomyslem, a rozdzielanie ze tylko druzyny kturych site phase jeszcze sie nie skonczyl moga cos Marvels'ami robic jest juz pomyslem calkiem od czapy gdzie nie widze zadnych podstaw by tak robic

Voices nie ma w CRF bo jest to Marvel's minion'uw a jak Marvels juz tak jest to poco wrzucac tam tez Voices, zreszta ja CRF'u nie pisze wiec z pytaniami zwiazanymi z CRF'em odsylam na forum zagraniczne gdzie sa ludzie za CRF'a odpowiedzialni

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 17, 2005 0:27 
Wiedźma

nie, nie nie. moim zdaniem przepis w CRF mówi dokładnie to co ja mówię. Tylko ktoś go niezgrabnie (niczym panowie z ICE) napisał. Bo to było by bardzo nie ładnie dla mnie gdyby:
Rozgrywana Site Phase drużyny NR 1. Leży onguard. Pewna postać w drużynie ma na sobie klątwę Lure of Nature dajmy na to. Inna zagrywa właśnie kilkopunktowy przedmiot, a przeciwnik odkrywa OnGuard, którym okazuje się Chciwość. Wszystkie postacie oprócz tej która przedmiot dostała robią test korupcji. I nagle w tej chwili zostaje zdjęta korupcja dzięki Marvels Told, która to rzucona jest przez jakiegoś Sage'a z innej drużyny?
To jest straszna podpierdolka i tyle. Tak nie wolno robić. Zaraz zapostuję problem na Gwaihirowym forum...

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 17, 2005 1:39 
Warrior/Ranger/Sage

napisz im tam, jestem ciekawy co ci odpowiedza

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 17, 2005 8:44 
Pan na Rhosgobel

A propos! Gdzieś poruszaliście ogólny problem zagrywania kart resursowych przez jedną drużynę (aktywną/nieaktywną) na drugą!
Do jakich wniosków doszliście, bo się gdzieś pogubiłem ... :oops:
Można rzucać, nie można rzucać czy też może można tylko jeżeli jest to wprost napisane na karcie?!

Bo chyba rzucanie np. kart kancelujących przez postać z drużyny stojącej w Lorien na hazardy rzucane na drużynę w Barad-dur, to lekkie przegięcie. :shock:

Co w końcu ustaliliście?!
Tak mi się przypomniało, przy okazji rozmowy o MT.

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 17, 2005 11:50 
Warrior/Ranger/Sage

nie pamietam takiej dyskusji....
ale wydaje mi sie ze nie mozna resource'em wyraznie 'wychodzacym' z jednej druzyny celowac w druga - to by bylo bez sensu gdybs mugl tapnac stojacego w Lorien scout'a zeby zagrac Concealment'a na druzyne indaca do Morii
ale przychodzi mi do glowy pare szczególnych wypadków
Bombadil i Last Child of Ungoliant - ale na tych kartach wyraznie pisze ze mzna tapnac ally'ia zeby skasowac hazard/efekt hazarduna druzyne ruszajaca sie w regionach....
Marvels Told/Voices of Malice - (szczeze muwiąc to juz sam sie pogubulem jak zawsze gralismy weic moge bredzic, ale chyba przypominam sobie ze zagraniczni graja ze mozna rzucac Marvels'a i Voices z jednej druzyny na druga podczas dowolnej fazy) target'uje jakis non-enviroment hazard long- lub permanent-event, moze to byc event w innej druzynie (pytanie dla nas pozostaje czy w dowolnej fazie tak mozna)

...
jakos nie moge wykombinowac wiecej przykladów ale chyba ogólna zasada jest ze nie mozna uzywac postaci w jedej druzynie by zagrywac karty z których korzysc czerpie druga druzyna (Block'i, Dodge'e, Concealment'y, Many Turns and Doublings itp)
tylko czy Marvels i Voices sa kartami 'z których korzysc czerpie inna dryznya'? wedlug mnie te karty nie przynosza zadnej korzysci druzynie (korzysci w sensie przykladów które wymienilem wyrzej - jasne ze zdjece jakiegos hazard'u z druzyny jest korzystne ale w innym sensie) tylko po prostu celuja w dowolny non-enviroment hazard long- lub permanent-event i zdejmuja go

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 17, 2005 22:02 
Warrior/Ranger/Sage

Jeżeli można z pomocą MT i VOM ściągnąć Bane of The Ithil Stone albo Smaug At Home, to nie rozumiem, co ma do rzeczy, czy permanent event znajduje się na postaci w kompanii sage'a czy w innej? Równie dobrze może znajdować się (targetować) na postaci w kompanii przeciwnika albo na site, na którym ona się znajduje.
Ta adnotacja dotycząca zagrywania MT w site phase ma sens jedynie wtedy, gdy stosuje się zasadę, że kompania nie może robić w site phase nic, dopóki nie zmierzy się z AA i w kilku innych sytuacjach, gdy kompania została zmuszona, na skutek hazardu, do bezczynności.
Nawet wtedy, po pierwsze, nie widzę powodu, dla którego wszystko, co dotyczy Marvels Told nie miałoby stosować się do Voices of Malice. Drugie, w tekstach tych kart nie ma niczego, co wskazywałoby na taką wyjątkowość, to że taki zapis znalazł się w CRF to zwykłe chciejstwo autorów (ktoś sobie zażyczył, aby MT mogło być stosowane w praktycznie każdym czasie, bez względu na inne ograniczenia, stosowane w site phase dla akcji kompanii i uchwalił wyjątek).
A gdyby tego zapisu nie było i gdyby stosować metodę "nie wkroczyłeś do site'u - nie robisz nic", to też wiele by nie zmieniło. Wystarczyłoby aby gracz rozpoczął site phase od kompanii "staczy havenowych" - Ioreth i Halbarada. I dalej byłyby te wkurzające MT w odpowiedzi na akcje, zmuszające do testów korupcji.
Widzę Panowie, że się po prostu ta karta MT nie podoba - za mocna jak na common. Może? Trochę absurdalne: pojawia się Smok W Domu a sage opowiada historię o tym, że nie ma Smoka W Domu i nie ma Smoka W Domu, Radagast ogląda się za ptakami albo tapla w błocie (dwie wersje Lure of Nature) i sage opowiada historię o tym, że nic się takiego nie dzieje... Cieszę się, że to nie ja wymyśliłem Marvels Told.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]