Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 15:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: N gru 04, 2005 19:58 
Warrior/Ranger/Sage

Acha.
Przypomniałem sobie, dlaczego zacząłem właśnie od The Will of Sauron.
W CRF jest taka ciekawa wykładnia.
Cytuj:
Will of Sauron
Long-events are only discarded if Will of Sauron ceases to be in play, not if one particular card leaves play.

Można się umówić, albo drogą głosowania ustanowić, o czym mówi ten fragment i jakiej sytuacji dotyczy.

Tytuł:
PostNapisane: N gru 04, 2005 21:50 
Warrior/Ranger/Sage

Dotyczy sytuacji, którą opisałeś na początku. Ja nie neguje możliwości zagrania w CoE drugiego, tylko pozostawania w grze tego drugiego. Treść karty jest jasna - wyjątek który wskazałeś dotyczy specyficznej sytuacji, a nie każdego przypadku.

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 05, 2005 9:25 
Warrior/Ranger/Sage

1. Co się dzieje z kartą w grze, która nie została odrzucona? Powiedziałbym, że jest dalej w grze.
2. Co się dzieje z kartą w grze, która miała być odrzucona, ale ostatecznie nie została? Myślę, że dzieje się to samo.

Nie odpowiedziałem Ci wcześniej na:
Cytuj:
A czego oczekujesz?

Tego, że może ktoś zna jakiś jeszcze inny przepis, dotyczący sytuacji (2) i go ujawni. Nadzieja na to powoli słabnie.

Tekst The Will of Sauron jest taki, że mógłby sugerować, że samo odrzucenie TWoS powoduje odrzucenie hazard long-eventów. Bez względu na to, czy TWoS pozostaje w grze, czy nie. TWoS pozostaje jednak w grze tak długo, jak długo przynajmniej jedna jej kopia jest w grze.

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 05, 2005 14:07 
Warrior/Ranger/Sage

Kurcze, odpowiedziałem na te post, a mojej odpowiedzi nie ma... :?
Ale to może nawet lepiej. Oto co znalazłem, a co może rzuca trochę światła na omawiany problem:
Cytuj:
Annotation11:
"The requirement of cards that cannot be duplicated is not considered while the chain of effect is being declared and resolved. Once the chain is resolved, second and later resolved copies of any card in play that cannot be duplicated are discarded[...]"*

Później dokonano zmian:
Cytuj:
Annotation 11 (modified from its original version):[...] A card that cannot be duplicated can be played when a copy is already in play only if the copy in play is currently being targeted by an effect that will discard it.

Dla mnie pierwona wersja jest sensowniejsza - może dlatego , ze potwierdza moją wersję :)

*Pierwotna wersja: The Wizard Companion str 50

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 05, 2005 17:25 
Warrior/Ranger/Sage

I o to chodziło...
Mniej więcej. Chcę żeby to było jasne: aktualny stan rzeczy nie jest moim zdaniem ani dobry, ani zły. Chodzi mi o to, aby ustalić, jaki on jest a jeżeli się nie podoba/są dobre wzorce z przeszłości (vide przypadek Traitora), proszę bardzo - zmieniać, głosować, umawiać się. Ale nie wcześniej.

A co do The Wizard Companion, wzdygnąłem się, gdy przeczytałem fragment dotyczący Leaflocka. Wygląda na to, że był kiedyś wszechmocny a nowy i aktualny site kompanii były jej częścią (str.47). Może dlatego nie wspieram się tym, co pisze w The Wizard Companion :) .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]