Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 10:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 03, 2005 3:03 
Wiedźma

z czego wynika, że "becoming wounded" dzieje się tylko w momencie odwracania karty o 180 stopni. spór uważam za rozstrzygnięty :)

BTW: - ten dopisek w CRF:
Cytuj:
In general, wounded characters are not considered tapped.
no to mnie deko wkurza! Może mi ktoś wyjaśnić o co tu chodzi, czy kolejna podstawowa zasada "naszej" gry legnie w gruzach?? (zagrywanie rzeczy zranioną postacią, etc...)

Po co oni to napisali????

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 03, 2005 13:29 
Warrior/Ranger/Sage

kfiadeg napisał(a):
z czego wynika, że "becoming wounded" dzieje się tylko w momencie odwracania karty o 180 stopni. spór uważam za rozstrzygnięty :)

Ja tak chyba nie grałe, ale w świetle tego co napisaliśmy wyżej...

Cytuj:
BTW: - ten dopisek w CRF:
Cytuj:
In general, wounded characters are not considered tapped.
no to mnie deko wkurza! Może mi ktoś wyjaśnić o co tu chodzi, czy kolejna podstawowa zasada "naszej" gry legnie w gruzach?? (zagrywanie rzeczy zranioną postacią, etc...)

Coś mi się tak jarzy w potylicy, że ten zapis wynikał z tendencji do przydzielania w strike sequence obydwu modyfikatorów (-1 i -2) rannej postaci.
Co do twoich obaw, w instrukcji jest taki zapis:
Cytuj:
All restrictions to tapped characters also apply to wounded characters.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 03, 2005 14:13 
Warrior/Ranger/Sage

Konrad Klar napisał(a):
Annotation 21: A successful strike against a character is synonymous with that
character being wounded,

Według mnie z tego wynika, że each succesfull strike = character becomes wounded (niezależnie od tego czy już był czy nie) i tym samym triggerują wszystkie efekty typu despair of the heart.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 03, 2005 15:08 
Wiedźma

being a becoming sie IMO różnią
wg mnie - chociaż dopiero teraz to zauważyliśmy (z Rootem) - Despair jest trigerowany tylko w momencie odwracania karcioszki...
jeśli byłoby inaczej, autorzy sformułowali by to inaczej :) np.
Cytuj:
(...)and makes a corruption check each time a character in his company makes a body check after a successful strike.
.
Wiadomo, że to by poniosło pewne niekonsekwencje - np. trigerowanie tego przy pomocy Veils Flung Away albo jej podobnych... Ale wystarczyłoby to jakoś zgrabnie zapisac.
A becoming to becoming - stawać się. No takie moje zdanie..... (zapewne zostanie zgniecione przez CRF albo jakies zagraniczne głosy ;) - a wszystko po prostu wina przyzwyczajenia ;) )

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 03, 2005 18:39 
Warrior/Ranger/Sage

No w tym przypadku Crf jest po twojej stronie.

Mouth of CRF
:)

Aha - wygrałem :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 04, 2005 21:28 
Warrior/Ranger/Sage

Gror napisał(a):
Konrad Klar napisał(a):
Annotation 21: A successful strike against a character is synonymous with that
character being wounded,

Według mnie z tego wynika, że each succesfull strike = character becomes wounded (niezależnie od tego czy już był czy nie) i tym samym triggerują wszystkie efekty typu despair of the heart.

Pewnie znów napisałem niejasno. Ten scenariusz się powtarza a aktorzy wciąż ci sami, gdy w grę wchodzą "niuanse językowe w MECCG" :) . Nie jestem anglistą ani nikim w tym rodzaju ale:
Polacy mają dwa słowa na określenia "zraniony" (przez coś) i "ranny" (stan) a czasem, niezupełnie poprawnie, stosują je zamiennie. Anglicy mają na to samo "wounded" a co to znaczy w danym wypadku to zależy od kontekstu.
Takie różne kombinacje. Jak się nie ma siedmiu przypadków tylko cztery, to trzeba nadrabiać kilkunastoma czasami. Jak się ma jedno słowo a nie dwa, to trzeba nadrabiać kontekstem itd.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]